”Het leven is te kort om rotzooi te drinken.”
– Ton Schermer

& Zo is het maar net. Er staan zoveel verschillende flessen champagne in de supermarkten en slijterijen, maar welke is nou goed en welke is dan rotzooi? Ton Schermer verteld je dit graag onder het genot van een lekker glaasje champagne met een hapje erbij. De Champagne proeverij kun je bijwonen in twee verschillende steden. In Amsterdam is het bij de slijterij Chabrol Wines en in Den Bosch ben je welkom bij Wijnhuis Le Robinet. Je word ontvangen door de beste man zelf en zoals hij zelf zou zeggen: ”De wijn is vaak de mooiste gastvrouw”, maar zelf is het ook een erg aangename host.

De tafel is mooi gedekt en er staan mandjes met lekker brood en verse amandelstengels. Wanneer iedereen er is begint de proeverij. Ton neemt ons mee naar Catalunya, Spanje, en laat ons een lekkere cava proeven. Hij geeft ons de opdracht om goed de smaken van alle champagnes te onthouden, aan het einde wil hij weten welke we het lekkerste vinden.

In het begin verteld Ton met veel passie over de geschiedenis van de champagne. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste champagne werd gemaakt rond de jaren 1730/1732? En dat er maar een regio is in Frankrijk waar de echte champagne word gemaakt, alles daarbuiten mag geen champagne genoemd worden.

Met de volgende champagnes neemt Ton ons mee naar het echte champagne gebiedt, gelegen in Frankrijk. Met deze champagnes serveert hij lekkere hapjes waaronder geitenkaas met een gemengde salade, gerookte zalm met witlofsalade, kleine garnaaltjes met grapefruit en asperges met gekookte ham. Alle hapjes zijn hapjes die perfect passen bij de bepaalde champagne die op dat moment word ingeschonken. Zoals Ton zou zeggen, met deze combinaties word de smaak van de champagne nog rijker:

”Dan stijg je boven de wolken”.

Buiten het feit dat Ton je heerlijke champagnes en zelfgemaakte hapjes laat proeven, neemt hij je mee van regio naar regio. Het is een hele beleving. Hij verteld veel dingen die heel handig zijn om te weten bijvoorbeeld welke champagnes je wel of juist niet moet kopen. Of hoe je het beste een champagnefles open maakt. Ook verteld hij hoe je erachter komt of een champagne goed of slecht is, afgezien van het prijskaartje wat eraan hangt.

Ondanks dat ik zelf helemaal niet zo een fan was van champagne, heeft de champagne proeverij er wel voor gezorgd dat dit veranderd is. Ton Schermer verteld alles met enorm veel passie, wat erg aanstekelijk blijkt te zijn. De champagnes die je proeft zijn ook een stuk beter als die uit de supermarkt. Over de goedkope champagnes en wijnen heeft Ton een sterke mening:

“Dat doe ik mijn stoofperen niet aan”.

Al met al is dit een hele leuke ervaring. Ton maakt er een waar feestje van, de champagnes zijn heerlijk en de hapjes zijn erg lekker. Ook het gezelschap is leuk en gezellig. Dit is gewoon een must do! Ik heb nog maar een ding te zeggen, ga naar deze leuke Champagne proeverij!

Tip: Het is ook erg leuk om het iemand cadeau te geven! Het is een erg origineel cadeau die zeker niet zal tegenvallen. Wat is nou mooier als een mooie herinnering die je niet snel zult vergeten?